En komplett SEO-guide for Wordpress

by admin on January 13, 2010

En komplett guide om hvordan du søkemotoroptimaliserer Wordpress. Å ha bra søkemotoroptimalisering er kjempeviktig for deg som vil finnes høyt oppe i trefflistene hos Google, Yahoo, Bing og alle andre søkemotorer. Wordpress er bra for søkmotoroptimaliseringI denne guide ligge hovedfokus selvfølgelig på søkemotoroptimalisering (SEO). Jeg kommer derimot å komme med litt tips og råd for å forbedre brukervennligheten både for deg som administrator og for dine besøkende på hjemmesiden.
SEO oppnår aldri sitt fulle potensial om det ikke går hånd i hånd med brukervennlighet og bra innhold – tenk på det! Skriv bra innhold og gjør det enkelt for dine besøkende å navigere på din hjemmeside eller blogg.

Søkemotoroptimalisering, del 1 – Administrasjonpanelet


Etter installasjon så bør man direkte gå inn og gjøre en del innstillinger i administrasjonpanelet. Dette bør helst gjøres så fort som mulig sånn at ikke søkemotorene rekker å fange opp URLer som er feil ettersom vi først av alt skal gjøre en URL-omskriving.
Adressen til administrasjonpanelet er www.dinhjemmeside.no/wp-admin.

Steg 1: Omskriving av URLer for sider, artikler, taggar og kategorier (Permalink)

Hver gang du publiserer en artikkel (post) eller en side (page) får den ett unikt id. Når du har gjort en ny installasjon av Wordpress så gjør den veldig SEO-uvennlige URLer for hver side eller artikkel du skriver. Om du f.eks skriver en artikkel med tittelen “Julegraner” så kommer den å få en URL som ser ut sånn: www.dinhjemmeside.no/?p=234. Dette er absolutt ikke bra for verken dine besøkende eller for søkemotorer. Etter en omskriving av din URL kommer den å se ut sånn: www.dinhjemmeside.no/julegraner. Dette gjør at både dine besøkende og søkemotorer forstår at siden faktisk handler om julegraner.

Alle artikler du publiserer havner også i en spesifikk kategori som du selv døper. Du kan også velge hva som skal skrives i adressefeltet før kategoriens navn. Ett eksempel: www.dinhjemmeside.no/category/toyota. På din hjemmeside skriver du kanskje bare om biler og da er ikke “category” helt optimalt. Etter en omskriving kommer URLen istedenfor å se ut sånn: www.dinhjemmeside.no/biler/toyota.

Artikler (post) og sider (pages)

 1. For å endre URL på artikler og sider navigerer du til siden Settings/Permalinks.
 2. Under Common Settings velger du Custom Structure
 3. Skriv /%postname%/

Kategorier og Tags

 1. På samme side (Settings/Permalinks) under Optional finner du feltet Category Base og Tag Base
 2. Fyll i det du vil, f.eks “Om”, dersom du skriver om flere saker på din hjemmeside, eller “Biler” som eksempelet ovenfor.

Steg 2: PingHver gang du skriver en artikkel så bruker Wordpress sin ping-liste for å sende ett oppdateringsignal til eksterne kilder om at du har skrevet en ny artikkel. Det fins mange tjenester som du kan pinge for at dine innlegg skal vises på eksterne webbsider. Ett eksempel er Pingomatic og denne er også lagt inn default i Wordpress.

Sånn pinger du i Wordpress

 1. Gå til Settings/Writing og til feltet Update Service.
 2. Legg til flere pingtjenester – 1 på hver rad
 3. På raden under http://rpc.pingomatic.com/ kan du f.eks legge til rpc.twingly.com og http://rpc.technorati.com/rpc/ping

Anledningen til at vi vil gjøre dette er selvfølgelig å sende melding ut på internett at du har skrevet noe og du kommer dermed å få flere besøkende.

Nå lurer du kanskje på hva dette har å gjøre med SEO?

Jo, når flere og flere bloggere og webmasters for andre hjemmesider vet at din blogg eller hjemmeside fins, så øker sjansene for at de skal linke tilbake til din hjemmeside, og innlinker er veldig viktig. Mer om innlinker leser du lenger ned i denne guide.

Steg 3: Plugins

Det fins noen plugins til Wordpress som gjør livet veldig mye enklere for oss som vil ha en bra SEO-optimalisert hjemmeside og jeg tenkte ta opp ett par av dem.

Først litt kort om hvordan du installerer en plugin, dersom du ikke vet hvordan det fungerer.

Installasjon av plugin i Wordpress

 1. Last ned din plugin og pakk opp zip-filen
 2. Kopier den opp til din Wordpressinstallasjon og plasser den under /dinhjemmeside.no/wp-content/plugins
 3. Gå til administrasjonpanelet og velg plugins
 4. Aktiver den plugin som du nettopp lastet opp

All in one SEO pack

Optimaliserer automatisk en hel del på din hjemmeside, som eksempelvis automatiske meta-tags og title-tags. Den skaper også mer søkemotorvennlige interne linker + en hel del annet. Enkel å installere og fungerer out-of-the-box.

Last ned All in one SEO Pack her.

Google XML Sitemap

Denne plugin skaper en XML sitemap noe som hjelper søkemotorer som Google, Bing og Yahoo til å indeksere din hjemmeside enklere. Med en sånn sitemap er det mye lettere for søkemotorene å se den komplette strukturen på sin hjemmeside og hente den på en mer effektiv måte.

I tillegg til å skape en sitemap, så anroper den alle store søkemotorer om det har skjedd en oppdatering på din hjemmeside.

Last ned Google XML Sitemap her.

Søkemotoroptimalisering, del 2 – Viktige endringer i siden/artikkelen

I denne delen går vi gjennom de vanligste endringene du bør gjøre i dine sider og artikler på din hjemmeside. Det kommer å dreie seg om konkrete råd og kode-snutter som gjør at du enkelt kan optimalisere din blogg eller hjemmeside.

Innstikksmodulen (Plugin) All in one SEO Pack gjør mye av det som man før var nødt til å gjøre manuelt, og bra er det. Vi behøver derfor å tenke mest på endringer i stylesheet og i selve teksten.

For å gjøre endringer i din stylesheet eller en php-fil så gjør du følgende:

 1. Logg inn i administrasjonpanelet
 2. Gå til Appearance/Editor
 3. Velg den fil du vil gjøre endringen i

Steg 1: Header-tagger (h1, h2, h3, osv..)

Headertaggene i Wordpress-temaer bruker som regel å være litt ulogisk oppsatte i mange temaer. Det som er viktig er å ha det viktigste innholdet i h1, det nest viktigste i h2, osv. Default viser mange temaer opp hjemmesidens navn i h1-taggen. Dette er veldig logisk på startsiden, men ikke når vi kommer til spesifikke innlegg. Se over dine h-tagger og strukturer dem opp logisk. Her kan jeg ikke gi deg ett svar på hva som er rett ettersom alle temaer er konstruert på forskjellige måter.

Steg 2: Sitemap

Vi har tidligere anbefalt en plugin som heter Google XML sitemap. Denne er for at søkemotorer ska se hvilke sider som fins på din hjemmeside. En annen variant er å lage en sitemap som er anpasset både for søkemotorer og for dine besøkende. Dette er altså en punkt ikke bare for SEO, men også for brukervennligheten på sin hjemmeside.

Her er først noen tips og triks:

 1. Ha som retningslinje at dine besøkende bare skal ha maks 2 klikk for å komme til alle dine sider. Dette løser du enkelt ved å skape en sitemap som du linker til fram menyen eller sidefoten.
 2. En sitemap kan være stor, men overdriv ikke. Har du mange sider så kan du ha den på flere sider. Tenk på hva som er best for dine besøkende – det er alltid bra også for søkemotorer.

Man kan skape en sitemap selv ved å programmere litt php, men det enkleste er å laste ned og installere denne plugin, Sitemap Generator Plugin for Wordpress. Følg instruksjonene som fins på siden der plugin’en fins.

Steg 3: Vise relaterte artikler

Det er to store fordeler med å vise relaterte artikler på din hjemmeside eller blogg. Først og fremst hjelper det til å beholde dine besøkende på siden ettersom de har mulighet til å navigere videre etter at de har lest en artikkel. En annen fordel er at du viser søkemotorene at de interne linkene er relaterte til hverandre. Har du eksempelvis skrevet to innlegg om Julegraner og den ene artikkelen har fått veldig mye kraft fordi den har fått mange innlinker, så kommer denne kraften til å spre seg videre til den andre artikkelen om Julegraner og resultatet blir at dette hjelper den andre artikkelen til å få en bedre rangering i søkemotorene.

For å løse dette kan du enklest laste ned og installere denne plugin: WordPress Related Posts.

Steg 4: Bildeoptimalisering

Har du bilder på din hjemmeside, eksempelvis i headeren eller sidebaren og selvfølgelig også i artikler og sider så skal du passe på at det fins beskrivende tekst i title og alt-taggen til bildene. Begge er tenkt å være en hjelp til besøkende, men Google har sagt at de bruker alt-teksten som ett kompliment ved indeksering av sidene. Skriv derfor bra og beskrivende tekst til alle bilder på din hjemmeside.

Steg 5: Tittel på linker

Linkens tittel er den tekst som vises når du holder musen over en link. I tillegg til å se over dine egne linker som du skriver i artikler og sider kan du gå inn i ditt tema (i php-filene) og lete etter følgende kode:

<a title="Permanent Link to <?php the_title(); ?>" href="<?php the_permalink() ?>"rel="bookmark"><?php the_title(); ?></a>

som du ser står det Permanent link to og deretter tittel. Enten tar du bort teksten før PHP-koden helt, eller så skriver du inn noe som ligner på norsk istedenfor. Om din blogg eller hjemmeside handler om bare en sak så kan du til og med passe på å få inn ett relevant nøkkelord der. Så om vi tar vårt eksempel så kan det se ut sånn:

<a title="Artikkel om julen: <?php the_title(); ?>" href="<?php the_permalink() ?>" rel="bookmark"><?php the_title(); ?></a>

Om artikkelens tittel var “Julegraner” skulle denne koden produsere følgende tittel på linken: “Artikkel om julen: Julegraner” istedenfor “Permanent Link to Julegraner“.

Søkemotoroptimalisering del 3, Innlinker

Som jeg har sagt tidligere er innlinker veldig, veldig viktig for rangeringen av din hjemmeside hos søkemotorene. Jeg vil nesten gå så lang som å si at det ER den viktigste parameteren innen SEO.

Hvordan gør man da for å få innlinker til sin hjemmeside?

 • du bør være allment sosial og aktiv på internett, kommenter på andres blogger og hjemmesider om du finner noen som har samme interesse som deg.
 • Registrer deg på forskjellige bloggnettverk og linkkataloger.
 • Gå med i Twingly og legg til linker til andre store webbsteder som f.eks www.dinside.no. Når du har linket til en artikkel der, kommer du å få en link tilbake fra dinside.no.
 • Skap en aktiv hjemmeside med eksempelvis konkurranser og avstemminger. På denne måten engasjerer du folk og de vil forhåpentligvis komme tilbake.
 • Spør dine bloggvenner eller andre webmasters om de er interesserte av å bytte linker. Her skal du tenke på at treveislinker er litt bedre en bare krysslinker. Altså – A linker til B som linker til C som linker tilbake til A igjen.
 • Til slutt – PINGA!

Lykke til med søkemotoroptimaliseringen, og kommenter gjerne hva du syns om denne guide og om jeg har glemt noe vesentlig.

{ 4 comments… read them below or add one }

Geir October 14, 2011 at 9:59 am

Hei!
Fin side og takk for all info og tips. Men finner ikke plugins under siden min? Er dette fordi jeg ikke lastet ned programmet, men laget bloggen på nettet i wordpress?

John Søren Falnes April 11, 2012 at 7:01 am

Hei

Tusen takk for nyttig informasjon vedr. Wordpress. Jeg har flere sider under utvikling men får ikke designet som jeg vil–noen som kan ta på seg et oppdrag(betalt)?

Maria June 21, 2012 at 8:45 pm

Super info, og til meget god hjelp. Holder på å lage en nettside for første gang… og trenger litt tips.

Sissel February 19, 2013 at 2:51 pm

Fint å finne SEO vedr. WordPress når man tidligere kun har lært det i html.

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: