Lag hjemmeside med Wordpress

by admin on March 25, 2010

Velkommen til denne komplette guide for deg som vil lage en egen hjemmeside, fra start til mål. Opplegget kommer å bli sånn at vi beskriver prosessen steg for steg uten å grave oss alt for dypt. For den som vil gjøre mer avanserte saker så kan man klikke seg vider å lære mer i hvert steg. Høres det bra ut? Bra – da drar vi i gang denne guide som heter som tittelen på siden, nemlig “Lag hjemmeside – fort, enkelt og profesjonelt”.

I denne hjemmesideguide bruker vi Wordpress som publiseringsløsning. Wordpress er fra starten av egentlig ett bloggverktøy, men jeg ser ikke lenger noen teknisk forskjell mellom en blogg og en hjemmeside. Tar du bort datostempelet på innlegget og muligheten for dine lesere å skrive kommentarer så har du en hjemmeside og ikke en blogg.
LagHjemmeside.com er selvfølgelig laget med Wordpress.

Lag hjemmeside, Steg 1, En idè:


Det første du må ha er en idè om vad det er slags hjemmeside du skal lage. Skal du lage en privat blogg, eller kanskje du skal lage hjemmeside til din bedrift?
Tenk gjennom hva du vil ha og gjør en punktliste med hva som er viktig for din hjemmeside.

Lag hjemmeside, Steg 2, Domene:

Uansett hva det er slags hjemmeside du skal lage så behøver du ett domene.

Vad er ett domene?

For en hjemmeside er ett bra domene like viktig som adressen til ett hus. Ett domene har en form som de fleste kjenner igjen i dag, det brukes i tv-reklamer, på skilt, i radio, kort sagt overalt. Facebook.com, vg.no, google.com, youtube.com, nrk.no er eksempel på velkjente domener.

Hvordan får jeg ett domene?

Ett domene kjøper du av en domeneregistrarer (domain registrar). Det fins mange plasser på internett man kan kjøpe domener og veldig mange gir deg muligheten til å kjøpe domene og webhotell som en pakkeløsning. Vi anbefaler deg en av følgende:

Kjøp domene av Active24, kjøp domene av One.com eller kjøp domene av Web10.

Hva med gratis domener?

Ja visst, det fins helt gratis domener og ofte kan man få tilbud om gratis eller nesten gratis domener om man kjøper ett webhotell, men…!
Glem gratis domener. Der får man som regel reklame på sidene og man har sjelden mulighet til å peke om sine domener til ett webhotell, osv.
Får man derimot tilbud om billige eller eventuelt gratis domener om man kjøper webhotell så kan det være helt OK. Det man skal huske på da, er at domenet er gratis i 1 eller kanskje 2 år, men etter det må du selv begynne å betale for det.

Lag hjemmeside, Steg 3, Webhotell:

For å vise sin hjemmeside på internett må den ligge på en server som er koblet opp mot internett. Dette kan løses på mange måter. Du kan ha en egen server hjemme i kjelleren, en dedikert server hos ett webhotell, eller en tradisjonell webhosting hos ett webhotell. Vanlig webhosting hos ett webhotell er det vanligste og det er også det vi anbefaler. Kjøp ett webhotell hos One.com, de har forskjellige pakker med forskjellig innhold, men til bra priser. Active24 har også flere pakkeløsninger for webhotell og er ett bra valg. En annen favoritt er Web10, som er billig og bra.

Noe spesielt man skal tenke på når man velger webhotell?

Alt beror på hvilke krav du har. Er det en personlig blogg så kan det være greit nok med en enkel billig pakke. Skal du derimot lage hjemmeside til din bedrift så har du kanskje litt høgre krav på tilgjengelighet og support.

Her er en liste med ting du bør tenke på når du skal sammenligne forskjellige webhotell:

 • Support (via telefon, e-post og Internett?)
 • Diskplass
 • Båndbredd/Trafikk
  Tenk på at en del webhotell tar ekstra betalt når trafikken på din hjemmeside kommer over en viss nivå.
 • Operativsystem (Windows/Unix?).
  I vår løsning med Wordpress behøver du ett unix-basert operativsystem som for eksempel Linux eller BSD
 • Pris
 • Pålitelighet
  Oppetid på serveren, vanligvis er denne over 99% og bruker ikke være det største problemet.
 • Kontrollpanel
  Har du ett bra kontrollpanel der du kan administrere din hjemmeside?
 • Backup
  Hvor ofte tar webhotellet backup, og om en server kræsjer – hvor lang tid tar det før webhotellet legger tilbake din hjemmeside?

Velg noen av våre anbefalte hoteller, Active 24, One.com eller Web10 så får du en bra løsning som kommer å fungere i lang tid framover.

PS – Viktig!
Husk å velge Unix/Linux-versjon av hotellet for at Wordpress skal fungere.
Webhotellet må også ha en mySQL database.

Lag hjemmeside, Steg 4, koble i sammen domene og webhotell:

Har du kjøpt domene og webhotell på samme plass, så skjer dette som regel automatisk og du behøver ikke gjøre noe. Har du derimot kjøpt ett domene en annen plass enn webhotellet så behøver du “peke om” domenet sånn at det peker på ditt webhotell. Dette gjør du i kontrollpanelen hos den domeneregistraren du har valgt.

Her er ett eksempel på hvordan du gjør dette hos Active 24.

Når du har gjort dette kan du koble deg opp med ftp mot ditt webhotell og legge opp en testfil for å se om ompekningen av domenet fungere som det skal.

Er du usikker på hvordan du lager en sånn testfil så kan du laste ned denne testfilen som vi har laget.

Kopier opp denne testfilen til roten av ditt domene med en ftp-klient. Informasjon om hvordan du kobler deg opp med ftp har du fått på mail fra ditt webhotell etter at du registrerte deg.
For dere som ikke vet så er en ftp-klient ett program som gjør filoverføringer på internett.

Lag hjemmeside, Steg 5, Publiseringsløsning (Wordpress):

Da har vi fått på plass domene og koblet det til vårt webhotell og det er på tide å lage selve hjemmesiden. Som sagt tidligere så bruker vi i denne hjemmesideguide at fantastisk bra og enkelt verktøy som heter Wordpress.

Wordpress er absolutt min favoritt av alle CMS (publiseringsverktøy) på markedet, og det er HELT GRATIS.

Alt om Wordpress kan du lese her, men vi går rett på sak.

 1. Last ned Wordpress fra wordpress.org og pakk opp zip-filen til din pc/mac.
 2. Sette opp databasen.
  Dette gjør du ved å logge inn i kontrollpanelet på ditt webhotell og leter etter menyvalget “Databaser”. Der skaper du en database. Som regel er dette bare å angi navn og klikke OK. Gi din database for eksempel navnet “wordpressDB”.
  Når du har skapet databasen kommer du videre til neste steg der du skal skape en bruker til databasen. Angi brukernavn og passord til din database, for eksempel “mydbuser” og passord “#¤%3343hj&%”.
  Til slutt må du som regel angi rolle/rettigheter til din bruker og koble den til din database. Gi din bruker alle rettigheter.
 3. Byt namn på wp-config-sample.php til wp-config.php
 4. Åpne opp wp-config.php i en tekstredigerer f.eks Notepad og fyll i informasjon om databasen
  // ** MySQL settings ** //
  define('DB_NAME', 'putyourdbnamehere');// The name of the database
  define('DB_USER', 'usernamehere'); // Your MySQL username
  define('DB_PASSWORD', 'yourpasswordhere'); // ...and password
  define('DB_HOST', 'localhost'); // 99% chance you won't need to change this value
  define('DB_CHARSET', 'utf8');
  define('DB_COLLATE', '');

  // You can have multiple installations in one database if you give each a unique prefix
  $table_prefix = ‘wp_’; // Only numbers, letters, and underscores please!

  // Change this to localize WordPress. A corresponding MO file for the
  // chosen language must be installed to wp-content/languages.
  // For example, install de.mo to wp-content/languages and set WPLANG to ‘de’
  // to enable German language support.
  define (‘WPLANG’, ”);

  /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

  define(‘ABSPATH’, dirname(__FILE__).’/');
  require_once(ABSPATH.’wp-settings.php’);
  ?>

 5. Last opp Wordpress til webhotellet
 6. Gå til http://www.dittdomene.no/wp-admin/install.php og følg 2 enkle steg

  Først fyller du i ett namn (Blog title) på din hjemmeside og din epost og klikker “Install Wordpress”.


  Noter username og password.

 7. Klikk på “Log In” og du er inne i adminpanelet :-)
  I kontrollpanelet kan du nå byte tema din hjemmeside for å få den til å se fin ut. Mer om dette kan du lese her på LagHjemmeside.com

Det var 7 enkle steg for å installere Wordpress på ditt webhotell. Nå går vi videre med design og layout din hjemmeside.

Lag hjemmeside, Steg 6, Tema (Layout/design):

Ett tema i Wordpress bestemmer hvordan hjemmesiden/bloggen ser ut for leserene dine.

Den enkleste måten å bytte tema på er å gå til Wordpress egne katalog med gratis tema. Når du har funnet ett tema som du liker er det bare å laste ned zip-filen til din PC/Mac og pakke ut den. Deretter kopierer du folderen med temaet opp til webhotellet under dittdomene/wp-content/themes.

Når kopieringen er ferdig, går du til adminpanelet, klikker på “appearence” og velger “activate” på det tema som du nettopp lastet opp. (Vært å notere er at det alltid følger med 2 tema når du installerer wordpress).

Om du nå går til dittdomene.no så ser du hvordan din nye hjemmeside ser ut – din nye TOMME hjemmeside, for nå begynner arbeidet med legge inn alt innhold.

Lag hjemmeside, Steg 6, Innhold:

Din nye hjemmeside må ha innhold. Har den ikke innhold kommer du ikke til å få besøkende. Innholdet, og kvaliteten på det, er kanskje det aller viktigste på din hjemmeside.

Innhold kan være mye forskjellig, som f.eks. tekst, bilder, video, flash-animasjoner, osv.

For å skape innhold går du til adminpanelet og velger å skape en side (page) eller en artikkel (post). Teknisk er det ingen forskjell på dette i Wordpress, men det håndteres litt forskjellig oppe i grensesnittet.

Når du logger inn første gangen så fins det eksempel på både sider og artikler. Nå må du sette deg å lære deg hvordan alt dette fungerer og alt fins i hjelpen på wordpress.org, men det beste er ofte å gjøre ett googlesøk. Det fins kolossale mengder guider, tips og triks på internett om hvordan du bruker wordpress.

Nå har du laget en hjemmeside med Wordpress. Lykke til med å fylle din nye hjemmeside med innhold!

Lag hjemmeside, Steg 7, Søkemotoroptimalisering:

For å få din nye hjemmeside til å havne høgt oppe i trefflistene på søkemotorer så må du søkemotoroptimalisere siden. Alt om dette skriver vi om i en komplett SEO-guide for wordpress.

Previous post:

Next post: